Sağlık

Kurban etini sakın böyle muhafaza etmeyin! Uzmanlardan hayati uyarı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, Kurban Bayramına özel etlerin nasıl muhafaza edileceği konusunda çeşitli uyarılarda bulunurken, dağıtılacak etlerin kesinlikle poşetlenmemesi gerektiğini vurguladı.

“EN AZ 5-6 SAAT DİNLENDİRİLMELİ”

Dr. Muhsin Öztürk, “Kurban olarak kesilen sığır, koyun ve diğer hayvanların etlerin sıcaklığı, 30 derecenin üzerindedir. Hemen hemen bizim vücut ısımıza yakın olan sıcak etin soğutulması gerekir. Neden? Çünkü o ısıda mikroorganizmalar hızlı ürüyor. Mikroorganizmaların optimum üreme ısısı 37’dir. O yüzden etlerin dinlendirilmesi 15-20 derecelik ısı ortamında yapılmalıdır. Bu yüzden; klima açılan ortamda ya da soğutma tertibatı olan mezbahada bekletebilirler. En az 5-6 saat dinlendirilmelidir. Böylece doğranması ve pişmesi de kolay olacaktır. Lezzetini de muhafaza edecektir” açıklamasında bulundu. 

“HEMEN TÜKETİLMEMELİ”

Dinlendirilen etin buzdolabına alınması gerektiğini ifade eden Dr. Öztürk, “Hemen tüketilmemelidir. İhtiyaca göre porsiyonlanan etlerden verilecekleri öncelikle dağıtın. Kendi ihtiyacınızı da belirledikten sonra etleri muhakkak soğuk ortama alın. Buzdolabı ısısı +4 derecedir. Uzun süre muhafaza edilecekleri ise -18 derecede dondurarak saklayın. Kavurma yapma gibi eti muhafaza etme yöntemlerini de uygulayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“ETLERİ SOĞUTUCU TERMOSTA TAŞIYIN”

Dr. Öztürk, “Dinlendirilen etin uygun şartlarda, parçalanması, dağıtılması ve tüketime sunulması gerekir. Dağıtılırken özellikle şuna dikkat edin; genellikle etler paylanır ve poşetlere koyularak taşınır, dağıtılır. Etler uzun süre poşetlerde kalmamalıdır. Uygun kaplara ya da termosa konularak dağıtılması doğrudur. Böylece etler mikroorganizmalarla kontamine yani bulaşma olmaz, temiz olur. Şu anda 30 derecenin üstünde sıcaklıkları yaşıyoruz. Bu sıcaklarda etin poşette 1-2 saat kalması bile bozulması için yeterli olacaktır. Şu şikâyetler bize çok geliyor; ‘kurbanı kestirdik, etimizi aldık ve çok hızlı sürede eve geldik ama et yeşillenmiş, kokusu da değişmiş.’ Bu yüzden bu sıcaklarda yarım saati, 1 saati hafife almayın. Hiç bekletmeden etleri soğutucu termosta taşıyın” açıklaması yaptı. 

“MUTLAKA ELDİVEN KULLANIN”

Etlere temas ederken de hijyen kurallarının çok önemli olduğuna değinen Dr. Öztürk, “Ellerde eldiven kullanılması önemli. Çünkü etteki parazitler, mikroorganizmalar deride çeşitli iltihaplanmalara neden olabiliyor. Etler serin yerde parçalanmalıdır. Mümkünse klimayı açın. Parçalanan etleri derhal buzdolabına alın. Etleri buzdolabına koyarken üst üste yığmayın. Hepsini soğuk havayı alacak şekilde yerleştirin” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
betturkey
istanbul eskort
istanbul eskort ajansı
istanbul güvenilir escort
istanbul eskort rehberi
lüks eskort istanbul
güvenilir adalar escort
arnavutköy gecelik escort
escort ataşehir
avcılar escort hizmetleri
bağcılar eskort rehberi
profesyonel bahçelievler escort
en iyi bakırköy escort
başakşehir eskort bayanlar
bayrampaşa lüks escort
beşiktaş eskort rehberi
beykoz escort hizmetleri
eskort beylikdüzü
escort beyoğlu
büyükçekmece eskort hizmetleri
çatalca eskort siteleri
çekmeköy escort hizmetleri
lüks escort esenler
esenyurt vip eskort
eyüp elit escort
fatih eskort kızlar
gaziosmanpaşa profesyonel eskort
güngören escort hizmetleri
kadıköy eskort rehberi
kağıthane escort
en güvenilir kartal escort
küçükçekmece elit escort
escort maltepe
pendik vip escort
en iyi escort sancaktepe
sarıyer vip escort
şile gecelik escort
escort bayan silivri
şişli eskort ajansı
sultanbeyli escort bayan
sultangazi profesyonel eskort
tuzla eskort bayan
lüks escort ümraniye
eskort üsküdar
escort bayan zeytinburnu
istanbul elit eskort
istanbul escort hizmetleri